Om produktfiler

/ Framsidan / Om Teddybjörn / Om produktfiler
Vad är en produktfil?

En produktfil (kan även kallas prisfil, produktfeed, etc) är ett dokument som innehåller priser, lagersaldo och informationstexter för alla produkter i din webbutik. Filen innehåller även en länk till produkten på er webshop, en länk till en bild på er webshop samt ibland också ännu mer information. Med hjälp av produktfilen kan vi visa era produkter på Teddybjörn.

Hur fungerar en produktfil?

Er webbutik skapar produktfilen i samma sekund som vårt system på Teddybjörn begär en hämtning av den. Filen skapas då helt automatiskt av informationen från er webbutik enligt en viss mall. Den speciella mallen är till för att enkelt kunna läsa in informationen i vårt system. För att ert lager i vårt system skall stämma så bra överens med ert verkliga lager så läser vi in er produktfil flera gånger per dag.

Vi kan hantera flera olika slags mallar i olika slags filformat, det finns många standarder på produktfiler och vi kan hantera dem alla. Det spelar ingen roll om filen är i så kallat CSV- (informationen avskiljs med komma, semikolon eller tabb) eller XML-format (informationen avskiljs på ett mer lättläst sätt) även om vi starkt föredrar CSV.

När vi har tankat över filen till oss så börjar vi att behandla den. Produkt efter produkt läses informationen in i vår katalog. Om ni har ändrat någon information på någon produkt så ser vi till att ändringen återspeglas hos oss. Om det har tillkommit en ny produkt eller om en produkt har utgått ur ert sortiment så ser vi till att det blir så även hos oss.

Förutom denna hantering gör vi även ytterligare steg för att era produkter skall få rätt attribut i vårt system. Det kan till exempel röra sig om att produkterna skall hamna i rätt kategori. Vi hämtar även era bilder, och lagrar en mini-kopia på vår server.

Hur ser en produktfil ut?

En produktfil är oftast konstruerad i CSV-format enligt en viss mall. i CSV-filen lagras ert lager som en produkt per rad. Ett enkelt exempel på en rad är följande:

"Mysig nallebjörn";200;http://www.example.com/Nallebjorn.html;http://www.example.com/Nallebjorn.jpg

Ur detta kan vi utläsa följande:

• Vara: Mysig nallebjörn
• Pris: 200 kr
• Länk: http://www.example.com/Nallebjorn.html
• Bild: http://www.example.com/Nallebjorn.jpg

Denna information sparar vi i vårt eget system och visar för besökarna på Teddybjörn.

Hur ser ert egna format ut?

Om ni inte har en egen produktfil idag så får ni gärna använda er av vårt egna filformat. Det är uppbyggt i CSV enligt följande mall:

IDTypKrav Information
1 INT Nej Ert ID-nummer
2VALUTAJa Varans pris
3VALUTANej Fraktpris för varan
4INTNej Lagersaldo för varan
5TEXTNej Produktkategori
6TEXTNej Varans varumärke / tillverkare
7TEXTNej Tillverkarens artikelnummer
8INTNej Varans EAN-nummer
9INTNej Varans ISBN-nummer
10INTJa Er titel på varan
11URLJa Länk till på er sida
12URLJa Länk till stor bild på varan
13TEXTNej Er beskrivning av varan

Tänk på följande när ni använder mallen:

  • Använd full CSV enligt RFC4180-specifikationen: http://tools.ietf.org/html/rfc4180 (enklare information finns på bland annat Wikipedia).
  • Textfält SKALL omringas av ""
  • Kommatecken (,) SKALL användas som fältavskiljare
  • Siffror skall vara utan tusen och miljonavskiljare. Punkt används som decimalavskiljare. Pengasummor visas alltid med kronor och ören, med decimalavskiljare
  • Produktfilen skall skapas dynamiskt vid hämtning, eller i värsta fall som en statisk fil som skapas som minst fyra gånger per dygn.
  • Hela lagret skall alltid finnas i produktfilen.
  • Om någon information saknas eller är okänt för stunden så skall fältet lämnas helt tomt.
  • Teckenkodningen skall vara UTF8
  • Undvik nyrad i alla fält
  • Bilden bör vara större än 300 x 300 pixlar

En exempelfil kan se ut såhär: Visa prisfil